Sobrepès i obesitat infantil

COM PREVENIR L’OBESITAT

A Espanya, l’última informació disponible sobre obesitat infantil és de l’Estudi PASOS, que va recollir dades del 2019 entre la població infantil i adolescent de 8 a 16 anys. Aquest estudi mostra que, partint de l’índex de massa corporal (IMC), un 20,7% dels menors tenen sobrepès i un 14,2%, obesitat. És a dir, en total gairebé un 35% dels menors espanyols d’entre 8 i 16 anys tenen sobrepès o obesitat.

En aquest article us dono alguns consells per prevenir l’obesitat en els infants o com ajudar-los si ja tenens sobrepes.

Les autoritats sanitàries estan realment preocupades per l’augment de pes en la infància, tant en països desenvolupats com en vies de desenvolupament. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha arribat a considerar-la “l’epidèmia de segle XXI”, per l’abast adquirit i el seu impacte sobre la morbiditat, la qualitat de vida i la despesa sanitària.

L’obesitat es pot definir com l’acumulació excessiva de teixit adipós, sent una malaltia crònica d’origen multifactorial. En el desenvolupament estan implicats determinants tant genètics com ambientals. L’evidència científica disponible reflecteix que en l’aparició del 95% dels casos d’obesitat intervé clarament un component ambiental, relacionat amb un estil de vida sedentari i hàbits alimentaris que afavoreixen un balanç positiu d’energia i, com a conseqüència, el dipòsit gradual de greix .

Els nens amb obesitat i sobrepès tendeixen a seguir sent obesos en l’edat adulta i tenen més probabilitats de patir a edats inferiors malalties no transmissibles (ENT) com la diabetis, malalties cardiovasculars i certs tipus de càncers. Tot i que les morts per ENT es donen principalment en l’edat adulta, els riscos associats a les dietes malsanes comencen en la infantesa i s’acumulen al llarg de la vida. L’obesitat també té repercussions en la salut física i emocional de l’infant: problemes ortopèdics, infeccions respiratòries i de la pell, afavoreix la baixa autoestima i suposa un major risc de discriminació i estigmatització entre d’altres.

Com apunta el nutricionista i autor Julio Basulto en el seu llibre Se me hace bola “La mala alimentació i la malaltia hi té molt a veure. La “bona alimentació i la salut no tant” i “no és que una bona dieta els doni salut, és que una mala dieta els treu salut” recalcant la idea que la mala alimentació té perills associats i la responsabilitat és individual i social.

Els pares hauríem de tenir presents certes recomanacions per prevenir l’obesitat. Encara que també crec fermament que les administracions tenen un paper fonamental, i malauradament queda molta feina per fer! Fent ciutats accessibles a l’esport, legislant la publicitat de menjar no saludable, introduint la figura des dietista-nutricionsita a primària, fent programes d’educació alimentària i salut en general i sobretot a barris més desafavorits. És cert que en els últims anys s’han fet alguns programes i també hi han fundacions que treballen per prevenir l’obesitat al nostre país però trobo que implantant la figura del dietista nutricionista a tots els centres de primària i pediatria es podria fer una feina molt més directa  amb les famílies i la comunitat.

A continuació us dono algunes recomanacions perquè els pares i cuidadors previnguin, en la mesura de les seves possibilitats, aquesta malaltia:

  1. Servir racions adequades a l’edat de l’infant. Fixar-se en la mida de la vaixella. Els nens no són adults.
  2. Tenir a la nevera i rebost una varietat de verdures, fruites i cereals integrals (pa integral, pasta, arròs integral etc).
  3. Escollir llet i productes làctics naturals i no ensucrats.
  4. Limitar el consum de carns vermelles i sobretot carns processades (embotits, salsitxes, segons quines hamburgueses..).
  5. Promoure el consum d’hortalisses, fruita, llegums i fruits secs.
  6. Procurar no tenir a casa aliments malsans: brioixeria, galetes, patates xips, xocolates, begudes ensucrades, llaminadures… evitar les temptacions riques en calories i sucres! Aquest aliments els hauríem de deixar per ocasions especials!!
  7. Fomentar l’activitat física. Sense oblidar que els nens imiten als adults (tant pel que mengen com en l’exercici). Per prevenir l’obesitat, el mínim de temps diari que haurien de dedicar els nens a fer activitats d’una intensitat moderada hauria de ser d’uns 60 minuts.
  8. La beguda d’elecció ha de ser l’aigua. El consum habitual de sucs està desaconsellat.
  9. Reduir o limitar el temps que els nens dediquen a veure la televisió, jugar a videojocs o a navegar per Internet.
  10. Limitar el nombre de vegades que els nens mengen en restaurants de menjar ràpid o es demana a casa (pizzes, fregits …)
  11. No premiar ni castigar els nens amb el menjar. Ex: si et portes bé et compraré una bossa de patates.
  12. Portar menjar saludable al parc, piscina … perquè si els nens tenen gana puguin menjar aliments saludables, per exemple: fruits secs, fruita dessecada, fruita, entrepà…. i així evitarem comprar gelats, galetes…etc.
  13. Per evitar discussions innecessàries evitar els lineals del supermercat, carregats de cereals ensucrats, galetes.
  14. Animar a l’infant que ens ajudi a l’hora de cuinar, pensar el menú setmanal o a fer la llista de la compra.
  15. Els caps de setmana, dies festius… aprofitar per fer activitats a l’aire lliure, excursions, sortides amb bicileta….

També s’ha relacionat altres factors que poden predisposar un infant a patir sobrepès; com el tabaquisme matern durant l’embaràs, pes elevat del nadó al néixer, ràpid guany de pes en els primers mesos de vida, incorporació primerenca d’aliments sòlids (convé esperar al voltant dels 6 mesos) i no donar al pit.

Bibliografia:

http://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood/es/

VIII. Obesitat infantil: nous hàbits alimentaris i nous riscos per a la salut. Javier Aranceta Bartrina (Societat Espanyola de Nutrició Comunitària)

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/o/obesitat/

Deu consells per prevenir l’obesitat infantil Eroski Consumer. Julio Basulto. maig 2013

Mi niño no me come. Julio Basulto. Barcelona 2013. Ed: DeBolsillo.

Fundació IDEES. El repte de l’obesitat infantil. Informe 2011.

Pediatr Obes. 2014 abril; 9 (2): 121-34. Epub 2013 febrer 18.

Arch Dis Child. 2012 Dec; 97 (12): 1019-26. Epub 2012 octubre 29.