Lactància materna

En aquest article parlo de manera resumida d’alguns dels beneficis de la lactància materna per el nadó, la mare i l’entorn.

La llet de la mare és l’aliment més adequat per el nadó ja que conté els nutrients necessaris per a un creixement òptim.

La llet de la mare aporta la quantitat ideal d’aigua, sucres, greix i proteïnes que el nadó necessita per a un creixement i el desenvolupament òptim.

Les recomanacions de l’OMS i UNICEF respecte a la lactància materna indiquen que és aconsellable alimentar el nadó amb lactància materna exclusiva fins als 6 mesos i complementant-la amb altres aliments fins als dos anys. Un cop superada aquesta edat es continuarà donant el pit fins que el nen i/o la mare decideixin.

Composició de la llet maternal:

Quan s’acaba de donar a llum la mare produeix calostre, un líquid espès i de color groc. El calostre és suficient per alimentar el nadó ja que és ric en greixos i conté propietats de gran importància com: anticossos que el protegeixen contra la infecció i l’al·lèrgia, elements que ajuden a madurar l’intestí, prevé al·lèrgies i intoleràncies…

Dies després es produirà la llet de transició. La quantitat augmenta i els pits s’omplen i s’endureixen. Al cap d’un mes la mare ja produeix la llet madura. Encara que hi ha algunes diferències en el seu contingut, entre la llet del començament de la presa i la llet del final, en general la composició de la llet materna és:

  • Contingut en proteïnes (0,9-1,1 gram / 100 ml), és a dir, adaptada a la velocitat de creixement. I conté aminoàcids essencials per al nadó (com la fenilalanina i la tirosina).
  • Elevat contingut de lactosa, font de galactosa necessària per a la maduració cerebral, que manté un baix pH a nivell intestinal, i que afavoreix el desenvolupament d’una peculiar flora intestinal.
  • Àcids grassos mono insaturats i poliinsaturats, imprescindibles per a la formació de nombroses estructures (cervell, retina i membranes cel·lulars entre altres).
  • Baix contingut en sals minerals i un quocient de calci / fòsfor que afavoreix l’absorció del calci i que facilita la mineralització òssia. Contingut adequat en vitamines i presència d’enzims i hormones.

Beneficis de la lactància materna:

A part del que s’ha comentat la lactància materna té una quantitat de beneficis per a la mare i el nadó. Comentaré només algun d’ells, començant els relacionats amb el nadó i després amb la mare.

Els nadons alimentats amb el pit tenen més immunitat enfront de les infeccions ja que la llet materna estimula el sistema immune. Sembla ser que els nens alletats també tenen un menor risc de desenvolupar al·lèrgies. Diversos estudis demostren que la incidència de malalties cròniques (diabetis, celiaquia, malaltia inflamatòria intestinal, asma, etc.) en nadons lactants són menors que en nens alimentats amb llet artificial.

Per al nadó la digestió de la llet materna és més senzilla que la de la llet artificial, això es deu al contingut ric en probiòtics.

I també podem nomenar un gran nombre de beneficis que té donar el pit per a la mare.

En el moment que el nadó succiona i estimula el mugró, es produeix un alliberament d’oxitocina. Aquesta hormona fa que la recuperació de l’úter sigui més ràpida al disminuir les hemorràgies i tornar el úter a la seva grandària habitual més ràpidament.

A causa de la segregació de prolactina durant el període de lactància s’inhibeix l’ovulació. A la mare li resulta més fàcil tornar al seu pes habitual ja que l’alletament suposa una despesa calòrica.

L’alletament precisa d’un moment de tranquil·litat tant per al nadó com per a la mare, i en ell es crea un vincle afectiu molt fort. La lactància materna permet consolar el nadó en qualsevol moment.

També són importants els beneficis socials i econòmics. Donar el pit no té cap cost. Per contra la lactància artificial té un cost elevat, ja que a més de la llet en pols cal comprar biberons, tetines, xumets, etc.

I també disminueixi la despeses sanitària, ja que els nens alimentats amb llet materna van molt menys al pediatre, consumeixen menys medicaments i hi ha una menor incidència d’hospitalització.

Abandonament de la lactància materna i causes que poden influir en això:

Si bé el 80 per cent de les mares opta per la lactància materna (LM) en el moment de donar a llum, aquesta xifra es redueix al 68 per cent com a aliment únic a les 6 setmanes del naixement, al 52 als 3 mesos, i al 25 als 6 mesos, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Entre les raons de l’abandonament progressiu i precoç figuren motius socials i personals però sovint es deu a una qüestió més de posició, dolor… “La sensació per part de la mare que no té prou llet o que no és de bona qualitat i que, per tant , no alimenta correctament el seu nadó”.

L’abandonament precoç de la LM es deu a un o diversos factors com postures errònies o que el nadó pugui tenir un frenet lingual que pugui fer dolor a la succió i/o afavorir l’aparició de clivelles al mugró.

Per això és de vital importància que les mares i famílies que decideixin alimentar el seu fill amb LM estiguin informades i rebin l’atenció necessària i de qualitat en tot el procés (per exemple: coneixements i l’habilitat d’alletar, saber que el pit és molt més que alimentar el nadó, suport de qualitat en el part i hores posteriors…). Ja que és probable que durant els primers dies i mesos sorgeixin dubtes, inseguretats, moments difícils… respecte la lactància i criança del nadó en la mare, pares i el seu entorn.

Aquesta formació i ajuda ja s’està fent en molts centres de primària, hospitals, en els cursos de preparació al part i en els grups de suport a la LM. De totes maneres encara es pot millorar molt l’atenció que reben les mares i pares en alguns centres i hospitals per falta de formació en lactància i per manca d’una atenció de qualitat en aquest aspecte perquè no se li dona suficient importància.

Bibliografia:

Organització Mundial de la Salut. Estratègia Mundial Per l’Alimentació del lactant i el Nen. Assemblea Mundial de la Salut; 2012

WHO-UNICEF. The Innocenti Declaration: progress and achievements part I. Epidemiol Rec. 1998; 73 (5): 25-30.

Factors associats a l’abandonament de la lactància materna exclusiva. Fabio Alberto Camargo Figuera, José Fidel Latorre Latorre. Cap a la Promoció de la Salut, Volum 16, No.1, Gener – Juny 2011, pàg. 56-72

Protecció, promoció i suport a l’alletament a Europa: Pla estratègic per a l’acció. Projecte de la UE sobre la promoció de l’alletament a Europa. Comissió europea.