Com comprem?

NUTRICIÓ FAMILIAR

Una bona alimentació comença per tenir aliments saludables a casa i això implica fer una compra correcta!

Si tenim a casa armaris amb dolços i pastisseria, snacks salats, precuinats … és difícil que no caiguem en la temptació de menjar-los. En canvi, si tenim amanides, conserves, ous, fruita … és fàcil realitzar un menjar saludable o preparar un sopar improvisat bo i amb aliments frescos. A més, si organitzem el menú per la setmana, fer una compra ordenada és imprescindible per l’èxit d’aquest.

Algunes coses a tenir en compte quan anem a comprar:

  • Portar una llista de tot el que ens fa falta i no sortir d’ella, evitant capricis d’última hora. A més, la llista ens ajudarà a pensar prèviament en tots els ingredients que necessitarem per elaborar els menús setmanals i així no oblidar-nos  res.
  • Millor anar al supermercat després de dinar, amb l’estómac ple. Mai amb gana, és més fàcil caure en la temptació de certs productes!
  • Evitar els passadissos de patates, xocolates, galetes, dolços, etc.
  • Reduir al màxim el consum d’aliments precuinats que no siguin de qualitat i per descomptat de dolços, gelats, refrescos, brioixeria, sucs i carns processades…
  • Comprar productes frescos: verdura i fruites de temporada, amanides, pots de llegums (si no tenim temps de preparar-les a casa), conserves i ous. També són una bona opció les conserves de verdures i peix, escalivada, alguna opcions de verdures congelades, les amanides llestes per consumir, gaspatxo….etc.
  • En la mesura del possible triar vegetals de proximitat. Ens assegurem que no s’han madurat en càmera o en camions frigorífics i reduïm l’impacte mediambiental que causa transportar-los.
  • Si consumim carn i peix; prioritzar les carns magres i evitar les processades. El peix fresc com congelat són bones opcions.
  • Revisar les etiquetes dels aliments que comprem i solem consumir ens ajudarà a fer millors eleccions. Evitar comprar aquells que portin: greixos hidrogenat (ja no ho solem trobar per la seva mala premsa), olis refinats i sucres afegits (sucralosa, glucosa, xarop de glucosa, xarop de blat de moro …).
  • Compte amb la sal. Un aliment que contingui entre 1-1,25 gram / per 100g d’aliments (comença a tenir força sal)!
  • Preferir els cereals integrals i les preparacions que els utilitzin (arròs, farina, pa, pastes …). El seu valor calòric és similar a la versió refinada, però ens aporten més fibra, minerals i vitamines respecte els anteriors. Els beneficis de la fibra, que són molts, els deixem per un altre post.
  • Si ens agrada la xocolata o no podem viure sense ella, triar xocolata negra amb més del 75- 80% de cacau.
  • Poc a poc i bona lletra … aquests consells ens ajudaran a que tota la família millori l’alimentació!