Salut a la taula!! (Plat Saludable)

Què és el Plat saludable?

Per aconseguir l’equilibri correcte a la nostra dieta cal que aquesta contingui aliments de cada grup per tal d’aconseguir l’energia i els nutrients que el nostre cos necessita.

Una bona manera de fer-ho és fent ús de la guia del Plat Saludable creada per experts  de Salut Pública de Harvard (Harvard T.H. Chan School of Public Health). Aquest plat s’ha adaptat a cada país i diferents organismes han fet el seu disseny però sempre seguint amb la mateixa línea que l’original. En aquest article us adjunto un d’adaptat del govern de Castelló i us adjunto el link del de Harvard; https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/translations/catalan/.

Els grups d’aliments que es troben dins el que anomenaríem el plat saludable és l’oli d’oliva, les verdures, les fruites, les proteïnes, els cereals i l’aigua. Per a cada grup hi ha algunes recomanacions:

  • Olis: utilitzar olis saludables, com el d’oliva per cuinar i amanir els plats.
  • Verdures: quanta més verdura consumim i més variada sigui millor. Les verdures han de ser majoria en la nostra dieta. Escollir entre crues i cuites i diferents, ens ajudarà a augmentar les defenses del nostre cos.
  • Fruites: és important menjar fruita i per això cal incloure-la com a postres, entre hores, per berenar… Escollir varietat de colors i textures i procurar menjar-la sencera o en forma de macedòncia. No sucs.
  • Cereals i tubercles: podem escollir entre arròs pasta, pa i altres cereals ja que ens aportaran l’energia diària necessària. Els cereals integrals, com el pa i l’arròs omplen per més temps. I podem menjar patates i tubercles al llarg de la setmana. Els llegums poden enriquir la dieta substituint els cereals i els tubercles i utilitzar-los com a plat únic.
  • Làctics, peix, ous i carn: hem de prendre làctics (un iogurt, un tall de formatge o un got de llet), peix, ous i aus i ocasionalment carn vermella (vedella, xai..) i carn processada (embotits).
  • Aigua: és la beguda esencial i per cada dia.
  • Fruits secs: és recomanable incloure un grapat de fruits secs o llavors cada dia a la nostra dieta.

Recomanacions per una alimentació saludable

Per tal de seguir una dieta equilibrada i aconseguir l’energia i els nutrients, us dóno alguns consells:

  • Procurar que els cereals i derivats (pa, pasta, etc.) siguin integrals.
  • Pel que fa a la llet i derivatsprioritzar els naturals i que no tinguin sucres afegits.
  • No oblidar-nos d’incloure a la dieta els llegums (cigrons, pèsols, llenties, mongetes seques, faves, etc.) varies vegades a la semana.
  • És recomanable menjar un grapat de fruits secsvaries vegades a la semana.
  • Hem de menjar cinc racions al dia de fruita i verdura, amb varietat de colors i tant crua com cuita.
  • Menjar de manera ocasional i deixar-la per ocasionals especial; brioxeria, dolços, snacks, segons quins plats preparatsi begudes refrescants…
  • Menjar variat entre peix, marisc, ous i carn al llarg de la setmana. Cal que prioritzem el peix i la carn magra: pollastre, gall d’indi, conill, etc. Reduir el consum de carns processada com els embotits.
  • Preparar menús variats amb coccions senzilles(planxa, forn, bullit, etc.) poca sal i alternativament condimentar el menjar amb espècies o herbes aromàtiques.
  • Utilitzar oli d’olivatant per cuinar com per amanir.
  • Prendre aigua a diari en tots els àpats.
  • Sempre que es pugui hem d’escollir aliments frescos, locals i de temporada.
  • L’alcohol és un risc per la salut. Si en bevem quan menys millor
  • Pel que fa a la quantitat de menjar, adaptar-la a cada persona. No és el mateix un adolescent que está creixent i fa molt exercici que un adult amb un treball sedentari i que només camini. En aquest aspecte ens pot ajudar el plat (per no pasar-no).
  • Menjar a taula, dedicar un temps a l’àpat i compartir-loamb la família sense interrupcions com la televisió o el telèfon.
  • Mantenir-nos actiu a diari: caminar, pujar escales, jugar a l’aire lliure… i al llarg de la semana fer algún exercici físic adaptat a cada persona i circunstancia.