Paper de la dieta i altres hàbits en el càncer

Alimentació SANA

En aquest article vull descriure breument el paper que té la dieta i un estil de vida saludable respecte el càncer i donar-vos algunes recomanacions perquè us puguin ajudar si tu o algun familiar proper té la malaltia.

Sabem que les persones que segueixen un estil de vida saludable tenen un menor risc de càncer respecte aquelles que no els segueixen. Aquest estil de vida saludable inclou; intentar tenir un pes saludable (no el cànon de bellesa que ens venen), realitzar activitat física, la lactància per a les dones, seguir una alimentació saludable, evitar el tabac i l’alcohol.
Fumar està relacionat amb diversos tipus de càncer. Evitar el tabac és una part important de la prevenció del càncer. Deixar de fumar no és fàcil! Si necessites ajuda pregunta al teu metge per si et podria ajudar algun producte i altres estratègies per a deixar de fumar.
Respecte l’alcohol, em podria estendre, donar detalls de bibliografia, dades… però ha de quedar clar que no hi ha cap quantitat exempta de risc quan bevem alcohol. El consum d’alcohol, fins i tot moderat, multiplica les opcions de patir càncer. Per exemple, les dones que prenen més d’un got de vi o de cervesa al dia augmenten el seu risc de càncer de mama. Vull recordar que el càncer de mama és el més prevalent en dones.
L’activitat física també compta, a més d’ajudar-nos a controlar el pes, també s’ha vist en diferents estudis l’efecte preventiu d’una activitat física regular, independentment del pes corporal, en el càncer de mama, colorectal i l’endometri.
Els adults que realitzen exercici físic obtenen alguns beneficis de salut. Però per a obtenir beneficis substancials per a la salut, les guies recomanen realitzar almenys 150 minuts a la setmana d’activitat aeròbica moderada o 75 minuts a la setmana d’activitat aeròbica intensa. També pots fer una combinació d’activitat moderada i d’activitat intensa. Com a objectiu general, inclou almenys 30 minuts d’activitat física en la teva rutina diària, i si pots fer més encara millor.
Respecte l’alimentació no hi ha cap aliment en sí que per si sol pugui prevenir o curar el càncer. Però tal com hem comentat seguir un estil de vida saludable, entre ells tenir una bona alimentació, pot reduir el risc de sofrir diverses malalties prevalents en el nostre entorn (hipertensió, diabetis…) com diversos tipus de càncer, entre ells el càncer de mama i el colorectal.
Quan parlem de portar una alimentació saludable ens referim a basar la nostra dieta en productes vegetals (més verdures i hortalisses, fruites i llegums…), incrementar el nostre consum de grans integrals i greixos saludables. A més de disminuir el consum de productes d’origen animal i especialment les carns processades. I evitar o menjar ocasionalment aliments superflus com la brioixeria, plats processats, begudes ensucrades i l’alcohol…
També és important moderar les racions i els plats que mengem. Repartir els àpats al llarg del dia ens pot ajudar a controlar la gana; per exemple fent un mos a mitj matí o berenar alguna cosa saludable: fruita, fruits secs…
Saber si estem menjant bé o tenim un pes saludable, incloure en la nostra rutina (exercici, aliments saludables…) ens pot resultar difícil i en general amb el dia dia que tenim se’ns pot fer més complicat. El meu consell és visitar a un dietista-nutricionista o professional sanitari de confiança que ens ajudi en el procés. I no deixar-nos confondre per missatges de dietes miracles, suplements, plans detox…. Que ens poden allunyar del nostre objectiu, perdre diners i fer-nos sentir pitjor!! Un bon professional adaptarà les recomanacions al nostre estat de salut, horaris, treball que tenim…
I si tenim càncer la dieta ens pot ajudar a tractar els símptomes deguts a la pròpia malaltia i pal·liar els efectes secundaris a causa dels tractaments. Per exemple; disminuir el risc de desnutrició o pèrdua de pes, adaptar la dieta a les necessitats del pacient (si té poca gana, nàusees, malestar intestinal…) o altres efectes que puguin aparèixer.
Un altre aspecte important és continuar menjant sa i mantenir un estil de vida saludable una vegada que el pacient oncològic ha rebut l’alta ja que té més risc de tornar a tenir càncer.
I respecte el tractament és important seguir els consells de l’equip mèdic que us porta i demanar ajuda a un dietista-nutricionista col·legiat si tenim dubtes respecte la nostra alimentació. I evitar dietes sense evidència científica, teràpies naturals o suplements perquè aquests poden interaccionar amb els medicaments antitumorals que prenem i provocar reaccions adverses. A part de fer-nos gastar molts diners i la nostra energia en productes que no s’han demostrat que tinguin un benefici per a tractar el càncer o la nostra salut.
Ja ens hem trobat diversos pacients que els han venut productes cars que no estan recolzats per hospitals ni entitats que realment estan investigant per a millorar els tractaments i buscar noves teràpies per a lluitar contra la malaltia. A més que segons quins “terapeutes” o centres donen consells desafortunats que fins i tot poden angoixar més el pacient i el seu entorn.
Desafortunadament en el sistema de salut pública hi ha pocs dietistes-nutricionistes i això dóna peu que proliferin més dietes i recomanacions sense sentit per a tractar el càncer. El meu consell és preguntar a un bon professional, encara que ens costi una mica de diners, i també podem buscar informació i/o ajuda en entitats i altres associacions de referència.

Més informació;
– Portal del Codinucat https://www.codinucat.cat/ hi ha un cercador de dietistes-nutricionistes per poblacions de Catalunya.
– Per a saber més de dieta i càncer i altres aspectes relacionats amb la salut i aliments us recomano el llibre de Dieta i Càncer de Julio Basulto i Juanjo Càceres, i la web (seus vídeos) i els llibres de Mi Dieta Cojea d’Aitor Sánchez. Disponible en botigues i en la majoria de les biblioteques.
– També podeu trobar informació en el portal GEICAM (càncer de mama) i buscar altres associacions per comunitats i per tipus de càncers.
– En la web de l’Associació Espanyola contra el Càncer: www.aecc.es i www.cancer.org
– Fundació Kàlida (Barcelona) o dono tallers de nutrició per a malalts de càncer i cuidadors. En el centre també trobareu suport emocional amb psicooncòlogs (super important per al malalt i les seves famílies) i altres serveis tots gratuïts. Per a saber més visita https://www.fundaciokalida.org/ .