Estiu i alimentació + 2 receptes fresques

Ja fa dies que apreta la calor i això influeix amb el que mengem. Ens venen de gust plats més frescos, begudes que ens ajudin a refrescar-nos i àpats més lleugers. A més solem variar una mica les nostres rutines; fem més activitats a l’aire lliure, anem de vacances, podem fer més picnics…

En aquest article repassem breument, quins són els punts a tenir en compte per tenir una dieta saludable durant l’estiu i vacances i que inclogui els mateixos nutrients que durant la resta de l’any: proteïnes, greixos saludables, vitamines, minerals, antioxidants… 

Fruita i verdures de temporada

Les fruites i verdures són grans aliades de l’alimentació quan fa calor. Ens ajuden a hidratar-nos, ens aporten vitamines i minerals, i també altres nutrients com la fibra i antioxidants. I són lleugeres i perfectes per refrescar-nos. Ens la podem emportar a la piscina, quan sortim d’excursió, com un snack saludable ja sigui sola o combinada amb iogurt, fent una macedònia i per exemple incorporant-la a les amanides. L’estiu ens ofereixen una gran varietat de fruita: meló, síndria, préssecs, nectarines…

Les verdures que trobem ara al mercat ens permeten fer entrants frescos i saludables. Amanides, gaspatxo o cremes fredes, com per exemple la vichyssoise.        

A més podem jugar amb herbes aromàtiques per donar un toc diferent i més refrescant als nostres plats; per exemple utilitzant la menta en un té fred o en una amanida de cuscús.  

Incorporar les proteïnes

Quan pensem en el menú de l’estiu, no hi ha gaire lloc per els guisats i els plats més pesats. Però una bona manera d’incorporar la proteïna són les amanides de llegums.  Combinades amb verdures, fruita i els hi podem donar un toc diferent jugant amb herbes aromàtiques com l’alfàbrega, julivert, romaní… i fent una vinagreta.

A les amanides també hi podem incorporar bacallà esqueixat, anxoves, formatge, tofu, ou d’ur o pollastre fred, entre altres. O ens podem fer una truita o un remenat de bolets amb un salmorejo o amanida, sent un àpat lleuger i refrescant.  I acabar l’àpat amb fruita seca o incorporar-la a l’amanida. Així aportem un extra de proteïna, greixos saludables i fibra a l’àpat. La fruita seca també la  podem prendre entre hores.

Com ens hidratem?

L’aigua és la millor beguda per hidratar-nos. És important tenir aigua a mà ben fresca a la nevera o portar-la quan fem activitats a l’aire lliure, a la platja…

Les begudes ensucrades, batuts amb gelat, orxates… millor deixar-les per ocasions puntuals ja que aporten força sucre. I si prenem alcohol, quan menys millor, i no es recomanable refrescar-nos a base de cervesa.

Però si que ens podem fer begudes refrescants i gelats amb base de fruita a casa. Us donem algunes idees; llimonada casolana amb poc sucre, aigua o aigua amb gas saboritzada amb fruita i herbes aromàtiques, té fred, cafè amb gel o tipo frappé…

En relació amb tot el que us hem explicat us ajuntem dues receptes; una amanida de llegum i un gelat casolà.

I recordeu que un estiu saludable també passa per gaudir amb la família, disfrutar d’àpats amb amics, fer activitat física, descansar i tenir contacte amb la natura!

Receptes estiuenques

Amanida blanca amb formatge feta

Necessitarem mongeta blanca cuita (millor que sigui d’una varietat petita). La podem coure a casa o comprar-la cuita (al mercat o de pot). Hi posarem tomàquet, cogombre, fulles de ruca, ceba vermella, formatge feta i una mica de menta tallada (millor fresca) però també potser seca. Ho amanirem amb una vinagreta feta amb oli d’oliva, una mica de mostassa i un punt de sal.

Amanida de mongeta blanca

Gelat de préssec, 2-3 racions

Necessitarem uns 300g de préssec madur i 2 iogurts naturals o formatge fresc batut tipo skir (té una mica més de proteïna i el gelat queda més cremós). Si volem endolcir-ho una mica podem afegir una cullerada de postra de sucre.

  • Pela els préssec i tallar-los a trossos. Ficar-los al vas de la batedora per triturar-ho amb el iogurt o el formatge batut.
  • Si ens agrada podem afegir una mica de canyella en pols a la barreja.
Gelat de préssec cassolà