3 Receptes de Batuts

Aquests batuts poden ser per tota la família però sobretot van adreçats a persones que han perdut la gana i tenen efectes secundaris degut a un tractament o malaltia.

La pèrdua de gana és un símptoma freqüent de pacients que tenen càncer o d’altres malalties que afecten l’aparell digestiu. També poden perdre la gana les persones grans i més fràgils degut a diferents motius. En aquest article us proposo 3 batuts que ens poden ajudar a complementar l’energia que prenen al llarg del dia.

Aquests batuts també poden ser útils en el cas que apareguin llagues a la boca, inflamació dels teixits de boca / boca dolorosa (mucositis) o la sensació de tenir la boca seca (xerostomia) que són efectes secundaris que poden aparèixer degut als tractaments del càncer com la quimioteràpia i la radioteràpia.

Recomanacions resumides en cas de pèrdua de gana

• L’apetit generalment és més gran cap al migdia. Intentar fer l’àpat més complert aquella hora. Prioritza aliments més energètics i nutritius: arròs, llegum, estofats…

• A causa de les nàusees o malestar intestinals que poden dificultar els àpats. Us recomano menja poc i més sovint i repartir la ingesta al llarg del dia. Procurar reservar les begudes entre els àpats, per no omplir l’estómac.

• Intenta incloure alguns aliments proteics en la majoria de les preses o àpats del dia. Parlem d’ous, iogurts, formatge, fruits secs, carn triturada, hummus… En cas que no vinguin de gust, seria aconsellable afegir un ou o clara d’ou cuita  o per exemple fruits secs triturats…  a les preparacions que ho permetin: purés, cremes, sopes, pastes, ensalada russa  o entrepans, entre d’altres.

• Evita les olors de cuina i els perfums forts si ens molesten (poden incrementar les nàusees). Important ventilar la cassa i els espais on solem estar.

• Procurar menjar en un ambient agradable i relaxat. No tenir presa per acabar l’àpat.

Batut de plàtan amb cacau

Ingredients:

– 1 got de llet  o beguda de civada

– 1 plàtan madur

– 30g de flocs de civada (opcional, però el farem més energètic i augmentem la fibra)

– 2-3 cullerades de postra de cacau (80-100%)

– Canyella en pols

Preparació:

Talla el plàtan a rodanxes i junt amb els altres ingredients ho posem a la batedora. Si ens agrada podem posar una mica de canyella  en el mateix got de la batedora o per sobre el batut abans de servir-lo. Aquest batut queda molt bo una mica fresquet!

Batut de pera amb dàtil i ametlla

Ingredients:

– 1 pera madura

– 1 iogurt natural

– 25g de dàtil (3-4)

– Llet o beguda vegetal

– 20g ametlla crua/torrada pelada

– Canyella en pols

Preparació:

Pelar i tallar la pera (ben rentada també li podem deixar la pell) i junt amb els altres ingredients ho posem a la batedora. Els dàtils ens aporten energia i fibra al batut.

Batut de préssec amb orellanes

Ingredients:

– 1-2 préssecs (sinó podem utilitzar nectarina)

– 1 iogurt natural

– 3 orellanes (albercoc assecat)

– Llet o beguda vegetal

– Festucs picats

Preparació:

Pelar i tallar el préssec (ben rentada també podríem deixar la pell) i junt amb els altres ingredients ho posem a la batedora, excepte els festucs. Per últim posarem uns quants festucs per decorar el batut.