La malaltia inflamatòria intestinal (MII) engloba dues patologies, la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn.
Les dues es caracteritzen per ser malalties de l’intestí essencialment, inmunomediadas, inflamatòries i cròniques, que evolucionen en brots i períodes de remissió. Les dues alteren la capacitat de l’organisme per digerir els aliments i absorbir els nutrients i comparteixen característiques clíniques i patològiques. Alguns símptomes comuns són: diarrea, sang a la femta, cansament, dolor abdominal, pèrdua de gana i pes.
La causa de la MII es desconeix, encara que es creu que pot ser deguda a la interacció de factors genètics, ambientals i de canvis en la microbiota intestinal. No hi ha una sola causa que produeixi crohn o colitis ulcerosa.
I quin paper té el dietista nutricionista que treballarà conjuntament amb l’equip mèdic?:
- Ajudar al pacient a prendre consciència de la seva alimentació i estil de vida (benestar emocional, activitat física, descans) que junt amb la medicació poden contribuir a mantenir la malaltia més controlada.
- Adaptar la dieta en cas que tingui simptomatologia (gasos, distensió abdominal, estenosis…).
- Prevenir o revertir un dèficit de nutrients que puguin derivar en altres afeccions, ja que sovint veiem que els pacients porten dietes força restrictives excloent aliments saludables.
Des de fa uns anys col·laboro amb l’associació de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU) fent tallers per malalts i familiars.
Els sòcis d’ACCU tenen un descompte en la 1r visita.