Fajol

Què és i com cuina el fajol + una recepta

Fajol amb verdures saltejades

Què és i com cuinar el fajol?

El fajol és un pseudocereal amb propietats i nutrients molt interessants. Aliment vegetal amb un alt contingut en proteïnes i de bona disponibilitat. És ric en lisina i altres aminoàcids essencials. No conté gluten (apte per celíacs o persones que no prenen gluten) i és un aliment força energètic.


Un dels seus trets característics és la seva gran versatilitat a la cuina: el poden consumir de diferents maneres;
• Guisats: s’utilitza el gra per prepara guisats o plats més caldosos.
• Salses: es pot utilitzar com a substitut de greixos i espessidor, ja que el 70% del gra és midó i els seus mucílags són ideals per aconseguir salses amb textura. En aquests casos, el millor són les farines o el gra.
• Soba: els populars fideus japonesos s’elaboren a partir de farina de fajol.
• Creps o pa: utilitzant la farina podem elaborar creps saludables a casa (mirar article esmorzars saludables) o amb la seva farina també s’elaboren pans.


Com cuinar el fajol
A l’hora de cuinar el gra sencer, la quantitat d’aigua i la tècnica de cocció determinaran el resultat final.
• Bullit: comença amb un rentat previ i un lleuger torrat en sec, a foc fort i remenant. Aquest procés fa que sigui més saborós i digerible, sense res de matèria grassa. Després afegeix de 2 a 3 tasses d’aigua per cada tassa de gra (amb menys aigua s’aconsegueix una cocció per a guarnició i amb més aigua s’obté una consistència més cremosa, per a guisats, per exemple). Porta a ebullició, baixa el foc i deixa coure uns 20 minuts, fins que l’aigua s’absorbeixi.
• Hidratat: una altra forma de cocció és deixar-ho hidratat unes 12 hores amb aigua (amb una proporció d’una mesura d’aigua per mitja de cereal) i després coure-ho amb una mica més d’aigua (una proporció més) durant 10 minuts per escurçar la cocció.

Fajol amb verdures saltejades

Ingredients per a 2 persones

– 2 tasses de cafè de fajol
– 6 tasses de cafè d’aigua
– 1 ceba gran tallada a daus petits
– 1/4 de col verda tallada fina (sinó som massa de col, podem saltejar bolets o xampinyons)
– 1 pastanaga petita tallada a daus
– 1 ceba tendra tallada a mitges llunes i la part verda a rodanxes
– 1 c/p de cúrcuma
– Pebre negre
– Sal
– Oli d’oliva verge

Preparació

– Primer torrar el fajol (algunes llocs recomanen un rentat previ) en una paella sense oli durant 3-4 minuts.

– En un cassó posem un raig d’oli d’oliva i quan comenci a estar calent hi tirem la ceba tallada a daus petits i un pessic de sal. Amb una cullera de fusta ho saltegem de manera que la ceba es vagi coent, però que no canvï de color.

– A continuació afegim el fajol i l’aigua a la ceba saltejada, un pessic més de sal, la cúrcuma i el pebre negre recent mòlt. Tapar, portar a ebullició i deixem coure 15 min. a foc suau o fins que s’hagi evaporat tota l’aigua.

– Passat el temps de cocció destapem i remenem amb una forquilla una mica per assegurar-nos que no quedi líquid.

– Mentre es cou el fajol, en una paella o en un wok fem el saltejat de ceba tendra, col i pastanaga. Per fer el saltejat cal que l’oli estigui força calent, primer hi posem la ceba, després la col i per últim la pastanaga. Fent les verdures així aconseguim que quedin cruixents i gustoses. Abans de servir podem tirar alguna herba aromàtica o espècies, també podem amanir les verdures amb una mica de salsa tamari i un raig d’oli d’oliva cru.

-Per emplatar ho podem fer una mica el nostre gust. Barrejar les verdures saltejades amb el gra. O fer una base o un timbal amb el pla i per sobre les verduretes.