Patata

Patates amb porro i ceba gratinades al forn

 Ingredients per a 4-5 persones
• 600 g de patates
• 2 alls
• 3-4 porros
• 1 ceba mitjana
• Sal, pebre negre i nou moscada
• 200 g de llet
• 125 g de nata per cuinar (opcional)

Preparació

Peleu les patates i talleu-les a rodanxes primes.
Pelem i piquem els alls i tallem a rodanxes fines les cebes.
Ja podem anar encenent el forn a uns 180º
Poseu en una paella al foc una mica d’oli i afegiu les patates, la llet, la ceba, el porró i els alls picats amb una mica de sal. Coeu el conjunt a foc mitjà, més tard si us agrada podeu afegir el pebre negre i la nou moscada. A poc a poc les patates aniran absorbint la llet. És el moment d’afegir-hi la meitat de la nata i de continuar la cocció uns 5 minuts més. Ja he comentat que aquest pas és opcional.

Agafeu un motlle rectangular o el que us vagi bé per posar al forn i aboqueu-hi la barreja de la paella. Afegim la nata que ens queda.

El forn ja estarà calent, col•loquem la safata i ho deixem coure uns 40 min més. Si veiem que falta líquid podem afegir una mica més de llet. Els temps és aproximat; dependrà del forn, potencia... anem revisant el plat i punxem les patates per saber si estan cuites. Podem acabar gratinant el plat amb un formatge que ens agradi. Depèn de si volem fer un plat més senzill o més complert. També podem afegir una mica de formatge, no cal tot el paquet!! Que moltes vegades amb els gratinats/ pizzes ens passem de formatge!

Hi ha gent que afegeixen una mica de romaní a les patates! Segur que també hi queda bé!

Si ens sobren patates o en fem més per estalviar temps a les cuina (tenir tuppers, un acompanyant per un segon...) que sapigueu que escalfades al microones estan igual de bones.